دکل

همه چیز درباره دکل مخابراتی

دکل مخابراتی

امروزه با توجه به رشد تکنولوژی، استفاده از دکل مخابراتی در سطح شهرها بسیار گسترش یافته است. این دکل‌های مخابراتی در واقع سازه‌های فلزی بسیار مقاوم هستند که از آنها جهت برقراری ارتباط پایدار مخابراتی و اینترنتی استفاده می‎کنند. اغلب روی این سازه‌ها، آنتن‌های رادیو و تلویزیون، دیش‌های ماکروویو، تقویت کننده آنتن‌های موبایل، آنتن‌های بی‌سیم و غیره قرار می‌گیرند. شرکت  فراساز، در راستای سازندگی و خودكفائی كشور در سال 1359 آغاز به كار كرد. در طول چهل سال فعاليت، تولید کننده انواع دکل های مخابراتی در سراسر ایران و خاورمیانه است. برای آشنایی بیشتر با فرایند طراحی و کاربرد انواع دکل‌های مخابراتی تا انتهای این مطلب با ما همراه شوید.

دکل مخابراتی چیست؟

دکل‌ یا برج مخابراتی BTS (مخفف base transceiver station) یک سازه فلزی غول پیکر است که در جاهای مختلف شهر به فراوانی قابل مشاهده است. امروزه جهت برقراری ارتباط بی‌سیم یا اتصال به اینترنت و همچنین دسترسی به امواج رادیویی به صورت مستقیم به این برج‌های مخابراتی به صورت گسترده نیاز مبرم خواهیم داشت. از آنجایی که استفاده از تلفن همراه و اینترنت افزایش یافته است، برای افزایش سرعت پوشش‌دهی شبکه در مناطق مختلف، انواع برج مخابراتی روی زمین، پشت بام ساختمان‌های بلند مرتبه نصب می‌شود.

نحوه برقراری ارتباط از طریق برج مخابراتی به این شکل است که در صورت تماس ما با یک فرد، از طریق نزدیکترین دکل موجود در منطقه، سیگنال موبایل شناسایی و چند پیام ارتباطی ارسال می‌شود. سپس پیام‌های سیگنالی از طریق فیبر نوری دریافت شده و ارتباط بین طرفین برقرار می‌شود.

این مقاله را از دست ندهید »» برج نوری یا دکل نوری

انواع دکل مخابراتی

آشنایی با انواع دکل‌های مخابراتی

دکل‌های مخابراتی دارای انواع مختلفی هستند که هر کدام ویژگی‌ها و کاربری متفاوتی دارند. در ادامه به معرفی انواع مختلف دکل مخابراتی خواهیم پرداخت.

دکل‌ مخابراتی مشبک

دکل‌های خود ایستا (Self-Supporting) یا مشبک (Lattice) شباهت زیادی به برج ایفل دارند که به صورت سه پایه یا چهارپایه با استفاده از شبکه‌های فولادی به هم متصل شده‌اند. در واقع قطعات این مدل برج مخابراتی به صورت مستقل و جدا از هم بوده و هنگام نصب پایه‌ها با استفاده از خرپایی به یکدیگر وصل می‌شوند. جنس پایه دکل از ورق گالوانیزه گرم است و قابلیت نصب تعداد زیادی آنتن روی آن وجود دارد. از نمونه‌های پرکاربرد این نوع دکل‌ها می‌توان به دکل‌های انتقال برق و دکل‌های رادیویی اشاره کرد. برای کسب اطلاعات دقیق تر می‌توانید مقاله همه چیز درباره دکل لتیس را مطالعه فرمایید.

این نوشته را از دست ندهید »»  دکل تلسکوپی

دکل مخابراتی مونوپل

دکل‌های مخابراتی مونوپل (Monopole) یا تک پایه در مناطقی که با محدودیت فضا یا شرایط آب و هوایی نامناسب روبه‌رو هستند، مورد استفاده قرار می‌گیرد. این نوع دکل‌ها به صورت تک پایه طراحی شده‌اند و مقطع آنها اغلب مخروطی یا لوله‌ای شکل است. این مدل برج مخابراتی به دلیل هزینه پایین ساخت و اشغال کردن کمترین فضای بصری در صنعت ارتباطات بی‌سیم بیشترین کاربرد را دارد.

دکل‌های مهاری

دکل‌های مهاری یا مهارشده (Guyed) یکی دیگر از انواع دکل‌های مخابراتی هستند که مقاومت و انعطاف‌پذیری بالایی دارند. این نوع دکل‌ها ساختاری عمودی، نازک و بلند دارند و کابل‌های فولادی آنها روی زمین متصل می‌شود. استفاده از دکل‌های مهاری در شبکه‌های تلفن همراه، رادیو و بی‌سیم بسیار مرسوم است. این نوع دکل‌های مخابراتی وزن سبکی دارند و می‌توان آنها را روی پشت بام منازل و ادارات نیز نصب کرد. دکل‌های قایقرانی و هواشناسی نمونه دیگری از دکل‌های مهاری هستند.

دکل‌‌های مهاری در انواع و اقسام مختلفی طراحی و ساخته می‌شوند. در این بین سری G یک از پرکاربردترین انواع دکل مهاری است که در دسته‌های مختلفG45, G35, G25 ،G65 و G80 در بازار موجود هستند.

کاربرد دکل مخابراتی

دکل‌های بازتابی

دکل‌ مخابراتی بازتابی قابلیت آن را دارد که امواج رادیویی را مانند یک آینه منعکس کند. استفاده از دکل‌های مخابراتی به دلیل دارا بودن پنل‌های بزرگ در مناطق کوهستانی برای رفع مشکل انتقال امواج کاربرد دارد.

فرایند تولید و نصب انواع دکل مخابراتی

برای تولید دکل‌های مخابراتی به صورت سه پایه و چهار پایه در ابتدا پروفیل‌های فولادی را بر اساس نقشه از قبل طراحی شده مطابق با استانداردهای مورد نیاز برش می‌زنند. سپس لوله‌های فولادی را به یکدیگر جوش می‌دهند و برای ایجاد یک لایه پوشش حفاظتی روی سطح سازه فلزی در واحد گالوانیزه گرم آبکاری می‌کنند. ارتفاع دکل‌های مخابراتی بر اساس نوع کاربری می‌تواند تا 300 متر نیز طراحی و تولید شود.

نحوه نصب برج مخابراتی

برای نصب برج مخابراتی باید موقعیت جغرافیایی و شرایط محیطی را در نظر گرفت. به طوری که در مناطق بادخیز و با ارتفاع زیاد که باید آنتن‌های متعدد و سنگین نصب شود، باید دکل خود ایستا چهارپایه مورد استفاده قرار گیرد. اما در مناطق شهری، دکل‌های تک پایه به خوبی پاسخگوی نیاز شما خواهند بود. از طرفی دیگر هنگام نصب دکل حتما به استحکام سازه و فونداسیون مناسب آن توجه کنید. در این رابطه ارتفاع پایه، ابعاد و استانداردهای دکل باید مورد ارزیابی قرار گیرد و متناسب با آن فونداسیون لازم را جهت پایداری بیشتر اجرا کرد.

این نوشته را از دست ندهید »»  آشنایی با دکل برق و راهنمای خرید آن

نصب دکل مخابراتی

لیست برخی از پروژه های دکل مخابراتی فراساز

شرکت فراساز سازنده سنگین ترین و مرتفع ترین دکل های مخابراتی در ایران می باشد و دکل های مخابراتی این شرکت در بسیاری از استانها برای صداو سیما ، شرکت مخابرات، شرکت ارتباطات سیارو بسیاری دیگر از ارگان ها به اجرا رسیده است که به تعدادی از دکل های مخابراتی شاخص به شرح ذیل اشاره می گردد

  • طراحي، ساخت و نصب دكل خود ايستاي تلويزيوني 150 متري در گتوند خوزستان – صدا و سيما
  • طراحي، ساخت و نصب دكل  120 متري مخابراتی بغداد
  • طراحي، ساخت و نصب دكلهاي فوق سنگين مخابراتي تا 114 متر  شركت مخابرات ايران
  • طراحي، ساخت و نصب دكل مهاري 300 متري در تايباد خراسان
  • برج تلوزیونی 70 متری چیتگر
  • برج مخابراتی 70 متری اصفهان
  • برج مخابراتی 46 متری حاجی آباد بندر عباس
  • برج مخابراتی 46 متری سنقر
  • برج مخابراتی 46 متری ارومیه سرو
  • برج مخابراتی 32 متری برازجان

جدول و ریز اطلاعات مربوط به سایر پروژه ها به صورت جدول در کاتالوگ زیر برایتان جمع آوری شده است.

کاتالوگ سوابق برج مخابراتی فراساز

در این بخش از مقاله قصد داریم در یک فایل pdf سوابق 40 ساله فراساز را در بخش مخابرات ارائه کنیم. در این فایل توضیح راجع به فراساز و پروژه های دکل مخابراتی می باشد. برای دانلود می توانید روی لینک زیر کلیک کنید:

دانلود کاتالوگ پروژه‌های دکل مخابراتی 

 

گالری تصاویر پروژه های برج مخابراتی ما

کلام آخر

در این مقاله به بررسی عملکرد دکل مخابراتی و انواع مختلف آن پرداختیم. همانطور که گفته شد، دکل‌های مخابراتی از انواع مختلف خود ایستا، مونوپول و مهاری تشکیل شده‌اند. جهت انتخاب بهترین برج مخابراتی بهتر است در ابتدا ارتفاع برج، شرایط محیطی و وزن دکل و فونداسیون مورد نیاز را مدنظر قرار دهید. در صورت داشتن سوالات و پیشنهاداتی، آنها در بخش کامنت با ما در میان بگذارید. برای ارتباط با متخصصین ما میتوانید با شماره ی زیر تماس حاصل فرمایید.

021-44604000

2 نظر در “همه چیز درباره دکل مخابراتی

  1. کاوه گفت:

    سلام و درود
    خسته نباشید و ممنون بابت محتوای خوب و کاملتون.
    آوازه فراساز خیلی زیاد شنیدیم برای ساخت دکل مخابراتی خارج از استان تهران هم اقدام میکنید؟

  2. websantez گفت:

    سلام و درود جناب کاوه عزیز
    ممنون از نظر پر محبت شما
    بله خدمات ساخت دکل مخابراتی علاوه بر سراسر ایران در خوارمیانه هم توسط فراساز انجام میشود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *