پشتیبانی از خطوط برق هوایی نیاز به سازههای قوی و مرتفع دارد که دکل برق فشار قوی یکی از آنها است. این سازه برای حمل خطوط انتقال برق که ولتاژ بالایی دارند، مورد استفاده قرار میگیرد. این دکل در واقع مسیر عبور برق از ایستگاههای تولید این انرژی به پستهای برق مناطق مختلف است. این دکل که به آن برج انتقال هم گفته میشود، سازهای مرتفع است که تا سیم و خطوط برق را دورتر از سطح زمین نگه میدارد تا از بروز مشکل در این شبکه جلوگیری شود. در ادامه این مقاله به توضیحات کامل درباره این دکل میپردازیم.
انواع دکلهای انتقال نیرو
دکل برق که با نامهای دیگری مانند دکل انتقال نیرو هم شناخته میشود، نوعی سازه فلزی مرتفع است که به منظور نگهداری از کابلها و خطوط انتقال برق در ارتفاع و بالاتر از سطح زمین ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرد. این دکل که انواع مختلفی دارد به منظور پشتیبانی و محافظ از خطوط انتقال هوایی کاربرد داشته و دارای انواع و شکلهای مختلفی است. دکلهای برق از نوع فشار قوی و… دارای انواع مختلفی هستند که در ادامه به معرفی چند مورد از آنها میپردازیم.
دکل لتیس یا مشبک
لتیس به دکلهایی گفته میشود که شکل ظاهری آنها مشبک یا همانند تصویر است است. برخلاف دیگر انواع دکلها که به صورتی یکپارچه طراحی میشوند، دکل مشبک از قطعات ریزتری تشکیل شده که در محل مورد نظر و توسط متخصص به هم متصل شده و در نهایت شکل نهایی دکل برق فشار قوی لتیس یا مشبک ایجاد میشود. استفاده از این دکلها در سیستم انتقال برق مزایای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- قابلیت استفاده در ارتفاعات و جایی که حمل دکلها مشکل است.
- امکان تعویض قطعات آسیبدیده دکل با کمترین دردسر
- امکان نصب دکل حتی بدون جرثقیل
- امکان جدا شدن بعضی قسمتها
- فواصل طولانی برای رسیدگی و تعمیر آن و…
برای مطالعه بیشتر، پشنهاد میکنیم در ابتدا مقاله دکل مشبک را مطالعه فرمایید.
دکل مهاری
از دیگر دکلهای برق فشار قوی میتوان به دکل مهاری اشاره کرد. این دکل بر خلاف شکل ظاهری و رایج دکلها که در قسمت قاعده یا بخشی که به زمین متصل است، عرض بیشتری دارند؛ در تمام قسمتهای دکل یک عرض ثابت داشته و به یک اندازه بالا رفته است. این مدل از دکلها به وسیله سیمهای مخصوص مهار میشوند. دکل مهاری برق باید در فضای باز و جایی که محیط اطراف بیشتر خالی باشد، ساخته شود. این دکل برق فشار قوی دکل مشبک به صورت سازهای آماده برای اجرا یا در اصطلاح پیش ساخته طراحی و تولید میشود. بدنه این دکل از میلگرد، لوله و نشتیها تشکل شده و سیمهایی محکم و مخصوص آن را روی زمین محکم کردهاند. ایستایی این دکل که استفاده از آن مزایای زیادی دارد، خوب است. از مزایای این کار میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
قیمت این مدل دکل نسبت به دیگر انواع پایینتر است. وزن آن نیز نسبت به دیگر انواع دکلها پایینتر است که تمام این موضوعات یک مزیت مهم محسوب میشوند. به علاوه نصب و راهاندازی این نوع دکل فرآیند خاصی ندارد.
دکل تلسکوپی
یکی دیگر از انواع دکلهای برق فشار قوی و از پرکاربردترین انواع دکلها، دکل تلسکوپی است. این دکل را میتوان به راحتی و به سرعت بالا در هر منطقه با هر شرایط جغرافیایی نصب کرد. این دکلها در ارتفاع 3 الی 12 متری تولید میشوند و همین ویژگی باعث میشود که امکان نصب خطوط برق تا ارتفاع 12 متری با استفاده از آنها وجود داشته باشد. برای نصب و حمل این دکلها باید از تریلی استفاده کرد.
دکلهای تلسکوپی برای انتقال خطوط برق شهری هم کاربرد دارند اما عمدتا در صنایع نظامی و مرتبط با آن استفاده میشوند. جالب است بدانید نصب این دکلها به حدی ساده است که دو نیروی متخصص ظرف 15 دقیق قادر به اجرا و بالا بردن آن هستند. البته نصب ساده تنها ویژگی این مدل دکل نیست و از دیگر مشخصههای آن میتوان به قابلیت نصب انواع تجهیزات مانند دوربین مداربسته، پرژکتور، تجهیزات مخابراتی و… روی آنها اشاره کرد. تحمل بالا نسبت به نیروهای باد و طوفان و نگهداری از آنتنها به بهترین شکل از دیگر ویژگیهای این دکل فوقالعاده است. فراساز معتبرترین شرکت سازنده دکل های تلسکوپی با سابقه بیش از 40 سال است . برای مطالعه بیشتر درباره این دکل ها پیشنهاد میکنیم در ابتدا مقاله دکل تلسکوپی را مطالعه فرمایید.
بخشهای مختلف دکل برق فشار قوی
یک دکل برق فشار قوی از اجزای مختلفی تشکیل میشود. اجزای این سازه بسته به اینکه دکل از چه نوعی باشد و چه ساختاری داشته باشد، متفاوت است اما برخی از اجزا و قطعات در تمام دکلهای فشار قوی از هر نوعی وجود دارند که از جمله آنها موارد زیر را میتوان نام برد:
- قله دکل انتقال یا بالاترین نقطه که تجهیزات مختلف روی آن نصب میشوند.
- بازوی متقاطع که پیکربندی و زاویه شکلدهی دکل برای توزیع جریان به آنها بستگی دارد.
- رونق
- قفس دکل بین بدنه و قله
- بدنه برج
- پایه دکل
- مونتاژ پیچ یا لنگر
- صفحه پایه برج
- و….
اصول طراحی دکلهای برق فشار قوی
به منظور طراحی حرفهای دکلهای برق فشار قوی باید به نکاتی توجه داشت. این نکات ایمنی دکل ساخته شده را افزایش میدهند و در کارایی آن نیز موثر هستند. از جمله این نکات میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- حداقل فاصله زمین از پایینترین نقطه انتقال باید میزان استانداردی داشته باشد.
- طول رشته عایق باید مشخص باشد
- فاصله میانی در بخش داخلی دکل برای جلوگیری از خطر صاعقه باید وجود داشته باشد
- زاویه انحراف دکل باید مشخص باشد که بر این اساس دکلها از 0 تا 90 درجه و به صورت حروف انگلیسی از A تا F درجه بندی میشوند که A معرف زاویه 30 درجه و F 90 درجه است و….
سخن پایانی
دکل برق فشار قوی سازهای آشنا برای ما است که حتی اگر با ماهیت و عملکرد آن آشنایی نداشته باشیم هم انواع مختلف آن را بارها و بارها مشاهده کردهایم. این سازه به منظور محافظت از کابل و خطوط برق ساخته شده و مورد استفاده قرار میگیرد و دارای انواع مختلفی است که در این مطلب به برخی از آنها اشاره شد. البته انواع گفته شده تنها مدلهای این دکل نیستند و بسیاری انواع دیگر هم برای این محصول وجود دارند که در این مطلب فرصتی برای آنها وجود نداشت. شما چقدر با این دکلها و کاربرد و کارایی آنها آشنایی دارید. فراساز با سابقه بیش از 40 سال و تجربه درخشان در طراحی، نصب و تولید انواع دکل ها مخصوصا دکل های فشار قوی در خدمت شماست. برای ارتباط با مهندسان ما و اطلاع از قیمت خدمات میتوانید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید