شرکت فراساز

آشنایی با دکل برق و راهنمای خرید آن

شرکت فراساز اولین شرکت طراح و سازنده دکل‌های برق در ایران می باشد و بخش عظیمی از دکل های انتقال نیرو مخصوصا از نوع تلسکوپی اجرا شده در کشور، از تولیدات ما می باشد. با افتخار توانسته ایم در طی سالیان گذشته انواع دکل های برق  را در سطوح ولتاژ متنوع از 33 الی 400 کیلو ولت طراحی، تایپ تست و تولید نموده ایم که از جمله این برج ها می توان به برج های 400 کیلو ولت دو مداره باندل دو سیم ، برج های 132 کیلو ولت 4 مداره ، برج های 230/63  کیلو ولت 6 مداره ( دو مدار 230 و 4 مدار 63 ) و دیگر موارد اشاره کرد. با ما همراه باشید تا در ادامه به بخشی از پروژه ها و اطلاعات مربوط به این نوع دکل ها اشاره کنیم :

ویدیو مربوط به نحوه نصب دکل مشبک برق فراساز را مشاهده می کنید: 

دکل برق چیست؟

دکل‌های برق یا همان برج‌های انتقال برق، سازه‌های بلند فلزی هستند که از فولاد ساخته شده و برای پشتیبانی از خط انتقال هوایی به کار گرفته می‌شوند. این دکل‌ها در خطوط انتقال هوایی کاربرد بسیار زیادی دارند.

دکل برق چیست

خطوط انتقال برق چیست؟

خطوط انتقال هوایی در حقیقت خطوطی برای انتقال هستند که در آن‌ها از دکل و تیر برق برای نگه داشتن کابل‌ها در ارتفاع خاصی استفاده می‌شود. از هوا به عنوان عایق کابل‌ها در این روش استفاده می‌شود. این موضوع کمک می‌کند تا خطوط انتقال نیرو یکی از رایج‌ترین و کم هزینه‌ترین روش‌ها برای انتقال برق باشند. تیر برق‌ها و همچنین انواع دکل برقی که برای این کار مورد استفاده قرار می‌گیرند از مواد مختلفی ساخته می‌شوند. این مواد ممکن است فولاد، چوب، آلومینیوم، بتن، پلاستیک و… باشند.

کابل‌های مورد استفاده در خطوط انتقال برق نیز عمدتا از جنس آلومینیوم هستند که موادی از فولاد دارند. البته گاهی اوقات از کابل‌های مسی نیز در بعضی از خطوط انتقال ولتاژ پایین و متوسط و محل اتصال به مصرف کننده نیز استفاده می‌شود.

ساختار دکل‌های برق

ساختار خطوط هوایی با توجه به نوع خط بسیار متفاوت است. به عنوان مثال در برخی از خطوط ممکن است ساختار به سادگی استفاده از تیرهای چوبی باشد که چند میله صلیبی برای نگه داشتن کابل‌ها دارند.  اما برای ولتاژهای بالا معمولا از دکل فلزی استفاده می‌شود. دکل فلزی از شبکه منظمی با قطعات کوچک ساخته شده است. بهتر است بدانید که در مناطق دورافتاده‌ای که امکان حمل دکل‌ برق وجود ندارد، از تیرهای آلومینیومی برای خطوط انتقال برق استفاده می‌شود که این تیرهای آلومینیومی توسط بالگرد به محل مورد نظر منتقل می‌شوند.

قسمت‌های مختلف دکل برق

دکل‌های برق از قسمت‌های مختلفی تشکیل شده‌اند که ما در ادامه به معرفی هر قسمت پرداخته و وظیفه آن را برای شما توضیح می‌دهیم.

طراحی برج‌های انتقال نیرو

برای طراحی دکل‌های برق باید نکات زیادی در نظر گرفته شود. زیرا این تجهیزات دارای نقش کلیدی بوده و در صورت طراحی معیوب، می‌توانند خطرات و خسارت‌های جبران ناپذیری به دنبال داشته باشند. ما در ادامه شما را با برخی از نکاتی که برای طراحی این دکل‌های انتقال نیرو باید در نظر گرفته شوند، آشنا می‌کنیم:

انواع دکل‌های انتقال نیرو

شکل ظاهری دکل‌ها با توجه به شرایطی که هادی به دکل انتقال نیرو می‌رسد، متفاوت است. این تفاوت ظاهر باعث می‌شود که دسترسی بهتر صورت بگیرد. اما در کل می‌توان گفت که این تغییر ظاهر دکل‌ها همیشگی نیست و ممکن است که در هر کدام از خطوط انتقال برق تنها چند مورد بر حسب ضرورت با بقیه فرق داشته باشند. ما سعی داریم در ادامه شما را انواع دکل برق بیشتر آشنا کنیم و توضیحات مختصری در مورد ظاهر هر کدام ارائه دهیم.

پیش از توضیح مشخصات هر برج باید بگوییم که در طول هر خط انتقال طولانی ممکن است چند نقطه انحراف دیده شود.

با توجه به زاویه انحراف می‌توان گفت که حدود چهار نوع برج برای انتقال نیرو وجود دارد. این چهار برج شامل موارد زیر هستند و با حروف مختلف نام گذاری می‌شوند:

براساس شکل ظاهری، دکل‌های برق نام‌های مختلفی دارند و ممکن است خود ایستا یا مشبک و تک پایه باشد. ما در ادامه به توضیح هر کدام از این موارد می‌پردازیم:

دکل خودایستا یا مشبک

حتما در مسافرت یا هنگام عبور بین دو شهر، دکل‌های مشبک و عظیم الجثه توجه شما را به خود جلب کرده‌اند. به این دکل‌های انتقال نیرو، دکل مشبک یا لتیس lattice گفته می‌شود. این نوع از دکل‌های انتقال نیرو مقاومت بسیار زیادی در برابر شرایط آب و هوایی مختلف دارند. به عنوان مثال این دکل‌ها در برابر بادهای شدید و زمین لرزه مقاومت خوبی دارند. به همین دلیل تولید این دکل‌ها حساسیت بالایی داشته و به انجام محاسبات دقیق نیازمند است. این محاسبات نیز به یک طراح کاربلد و باتجربه نیاز دارد.

پروژه های دکل مشبک برق فراساز 

فراساز با تیم مهندسی کارآمد خود بسیاری از دکل های مشبک خطوط انتقال نیرو در ایران را برای اولین بار طراحی و پس از انجام آزمایشات به تایید رسانیده است که از این جمله دکل ها می توان به دکل 4 مداره 230/63 کیلو ولت باندل دو سیم ، دکل های 400 کیلو ولت 2 مداره باندل و دیگر طراحی های جدید اشاره نمود. به تعدادی از پروژه های خطوط انتقال نیرو مشبک اجرا شده در فراساز به شرح ذیل اشاره می گردد.

  • پروژه خط  400 کیلو ولت عباسپور – گدارلندر برق منطقه ای خوزستان به وزن 2895 تن
  • پروژه خط  230/ 63 کیلو ولت چهار مداره گیلان – چابکسر برق منطقه ای گیلان  به وزن 4833 تن
  • پروژه خط 400 کیلو ولت یزد 1 – یزد 2 شرکت برق منطقه ای یزد به وزن 1750 تن
  • پروژه خط 63 کیلو ولت مصباح انرژی به وزن 1171 تن
  •  پروژه خط 400 کیلو ولت کارون 3 – شهید عباسپور برق منطقه ای یزد به وزن 369 تن
  • پروژه خط 230 کیلو ولت مس سونگون برق منطقه ای آذربایجان به وزن 1153 تن
  • پروژه خط 132 کیلو ولت راز – غلامان برق منطقه ای خراسان به  وزن 1105 تن
  •  حط 230 کیلو ولت چغارت چادرملو – شرکت ملی فولاد ایران و شرکت ABB به وزن 2541 تن
  • پروژه خط 63 کیلو ولت شرکت طرح آماک شرکت نفت و ایرتیک به وزن 1506 تن
  • پروژه خط 400 کیلو ولت نیروگاه شهید رجایی – وردآورد برق منطقه ای تهران به وزن 5265 تن
  •  پروژه خط 400 کیلو ولت کنگان – جناح برق منطقه ای فارس به وزن 2354 تن
  •  پروژه خط 230 کیلو ولت قلعه قاضی میناب برق منطقه ای هرمزگان به وزن 1322 تن
  •  پروژه خط 63 کیلو ولت قصر شیرین – نفت شهر شرکت نفت و اسسکو به وزن 1100 تن
  •  پروژه خط 400 کیلو ولت اسلام آباد خسروی برق منطقه ای غرب به وزن 1583 تن
  •  پروژه خط 230/63 کیلو ولت ملایر برق منطقه ای باختر به وزن 2181 تن
  •  پروژه خط 400 کیلو ولت شیروان اسفراین برق منطقه ای خراسان به وزن 2478 تن
  •  پروژه خط 230/63 کیلو ولت 4 مداره صفه امیر حمزه برق منطقه ای اصفهان به وزن 691 تن
  •  پروژه خط 400 کیلو ولت جلفا مگری سازمان توسعه برق ایران به وزن 3637 تن
  •  پروژه خط 230/63 کیلو ولت 4 مداره چهلستون – مهیار برق منطقه ای اصفهان به وزن 2001 تن
  • پروژه خط 63 کیلو ولت 4 مداره تاکستان دانسفهان برق منطقه ای زنجان به وزن 820 تن
  • پروژه خط 400 کیلو ولت زابل – سفیدابه برق منطقه ای سیستان و بلوچستان به وزن 4160 تن

برای مطالعه و بررسی تمام پروژه‌های انجام شده دکل لتیس، ابن صفحه را از دست ندهید »»» دکل مشبک

دکل برق تک پایه یا تلسکوپی

نوع دیگر دکل‌های توزیع برق، دکل برق تک پایه است که زیر مجموعه‌ای از دکل‌های منوپل به حساب می‌آید. از مزایا این دکل‌ها می‌توان به نوع نگرش مردم و پذیرش بیشتر این دکل‌ها اشاره کرد. از آنجایی که برخی از مردم باور دارند که دکل‌های برق سرطان‌زا هستند و می‌توانند برای بدن مضر باشند، استفاده از این دکل‌ها نسبت به دکل‌های عظیم الجثه خودایستا پذیرش بیشتری دارد. دکل‌های تک پایه نسبت به دکل‌های مشبک فضای کم‌تری اشغال می‌کنند.

ساختار این دکل‌ها شبیه به پایه‌های روشنایی تلسکوپی است. دکل‌های برق تک پایه اولین بار در یک خط مدار ۱۳۲ کیلوولت و در خوزستان به کار رفتند.

پروژه های دکل انتقال نیرو تلسکوپی فراساز 

این مقاله را از دست ندهید »» دکل برق فشار قوی

انواع دکل‌های برق از نظر کاربرد

دکل‌های انتقال نیرو از جهت کاربردی که دارند نیز به انواع مختلفی تقسیم بندی می‌شوند. این تقسیم بندی شامل موارد زیر است:

دکل آویزی

دکل‌ آویزی همان دکل‌های نوع A هستند که به شما معرفی کردیم. هر زمان که مسیر انتقال جریان برق یک مسیر مستقیم باشد یا انحراف بسیار کمی داشته باشد، از این نوع برج‌های انتقال نیرو استفاده می‌شود.

دکل‌های زاویه

نام دیگر این برج‌ها، برج کششی است که تمام برج‌های B، C و D از این نوع هستند. از این برج‌ها زمانی استفاده می‌شود که مسیر انتقال نیرو زاویه یا پیچ داشته باشد. به عنوان مثال، از این نوع برج‌ها بیشتر در مسیرهای کوهستانی استفاده می‌شود. این نوع برج‌ها نسبت به برج‌های آویزی بار و وزن بیشتری داشته و آهن مصرف شده در ساخت آن‌ها نیز بیشتر است.

در ادامه بحث دکل برق لازم است این نکته را ذکر کنیم که دکل‌های انتهایی که در مناطق خاصی استفاده می‌شوند و یا در انتهای خطوط انتقال هستند نیز از نوع دکل‌های کششی با بیشترین زاویه محسوب می‌شوند؛ زیرا این برج‌ها باید توانایی تحمل نیروهای یک طرفه را داشته باشند.

صرف نظر از تقسیم بندی که توضیح دادیم، برج‌های انتقال برق ممکن است برای کاربردهای به خصوصی نیز طراحی اختصاصی داشته باشند. به این نوع برج‌ها که به طور سفارشی طراحی می‌شوند، برج‌های نوع خاص می‌گویند. از جمله این برج‌ها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

انواع برج بر اساس تعداد مدار

انواع دکل را بر اساس تعداد مدارهایی که حمل می‌کند، می‌توان به موارد زیر تقسیم بندی کرد:

گالری تصاویر پروژه های انتقال نیرو فراساز

کاتالوگ بخش انتقال نیرو فراساز

با برخی از پروژه های انجام شده توسط فراساز آشنا شدید. در این قسمت قصد داریم در یک فایل به معرفی تمامی سوابق ما در دکل های برق به پردازید. این فایل در ابتدا به معرفی و سپس به ریز مشخصات طراحی تا ساخت دکل های برق می پردازد و در انتها جدولی از سوابق ما را به نمایش می گذارد. برای دانلود فایل روی لینک زیر کلیک کنید :

دانلود کاتالوگ سوابق بخش انتقال نیرو

برای دریافت مشاوره و اطلاعات دقیق تر می توانید با شماره زیر تماس حاصل فرمایید 

02144604000

جمع بندی دکل برق

دکل‌های برق سازه های عظیم الجثه‌ای از جنس مواد مختلف مانند فولاد، چوب، آلومینیوم و… دارند که در خط انتقال جریان به کار گرفته می‌شوند. این دکل‌ها بسته به کاربرد خود در انواع مختلفی طراحی می‌شوند. از آنجا که این سازه ها شکل خاصی دارند و به دلیل اهمیت کاری که انجام می‌دهند، باید طراحی آن‌ها با دقت بسیار زیادی انجام شود. این دکل‌ها همچنین از قسمت‌های مختلفی ساخته شده‌اند که هر قسمت وظیفه مخصوصی بر عهده دارد. ما سعی داشتیم در این مقاله شما را با خصوصیات و ویژگی‌های انواع برج انتقال نیرو آشنا کرده و به شما برای یک انتخاب خوب کمک کنیم. برای خرید دکل برق، کسب اطلاعات دقیق‌تر و یا دریافت پاسخ سوالات خود می‌توانید با کارشناسان ما تماس گرفته و از راهنمایی‌های آنان کمک بگیرید.

خروج از نسخه موبایل